Hangi balık türleri hangi
aylarda tüketilir

Hangi Balık Hangi Ayda Yenir?
Balık, dünyanın bizlere sunduğu nimetlerden sadece
bir tanesidir. Bulunduğu deniz ve mevsime bağlı olarak, binlerce çeşit balık türü insanların gıda
ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılamaktadır. Balıkların sağladığı
besin değerleri ile ilgili sürekli araştırmalar yapılmaktadır. Bu
araştırmalarda ortaya konulan sonuçlara göre, Omega-3 içermesi insanlar için
kalp dostu bir besin olduğunu pekiştirmektedir.
Sebzeyi ve meyveyi mevsiminde tüketmemiz gerektiği gibi balıkları da mevsiminde
tüketmek oldukça faydalıdır. Bu açıdan bakılırsa, hangi balık türleri hangi aylarda tüketilmelidir sorusu
önem kazanmaktadır. Her ne kadar balıklar soğuk
hava depolarında muhafaza edilse ve besin değerinden fazlaca bir şey kaybetmese
de, denizden ilk çıktığı tazeliği ve lezzetini yakalamak mümkün değildir.
Sağlıklı beslenme için haftada en az iki defa, dolapta fazlaca bekletilmeden
tüketilmesi önerilmektedir. Kişi başına ortalama 8 kg balık tüketimi ile ülkemiz
birçok ülkeden geridedir.
Ülkemizde balık avlama mevsimi 1
Eylül’den başlayarak 15 Nisan’a kadar sürmektedir. Arada kalan sürede balık avlama yasağı olup, bu
dönemde balıkların yavrulaması ve gelişmelerini tamamlamaları için fırsat
sağlanmaktadır. Bu nedenle de av yasağının bittiği Eylül ayından başlayarak,
hangi balıkları tüketmemiz
gerektiğini öğrenmeye çalışalım.

Eylül:
Eylül ayının 1’i av yasağının bittiği gündür ve balıkçılar heyecanla denize
açılmaya başlarlar. Balıkçıların ağlarından ilk olarak palamut çıkar. Daha çok
fazla gelişmemiş olsalar da tezgahları ilk süsleyen balık palamut olur. Palamutoldukça yağlı bir balıktır
ve besin değeri de yüksektir. Denizlerimizde daha çok palamut vonozu (12-16
cm), kestane palamudu (16-22 cm) ve çingene
palamudu (22-28 cm) tutulmaktadır. Bu ayda ikinci balık türü ise lüferdir.
Eylül ayında hem pahalı hem de az olarak tezgahlarda görebileceğimiz balık türlerindendir.
Ekim:
Bu ayda palamut iyice irileşir ve
çok miktarda yakalanmaya başlar. Eylül ayına nazaran daha uygun fiyata daha çok
palamut tüketebilirsiniz. Diğer yandan lüfer de
bolca yakalanmaya başladığından fiyatı da makul olur.Palamut ve lüfer Ekim ayında sofralarda
en baş köşeye oturur. İstavrit ve hamsi de balık tezgahlarında yerini
almaya başlamaktadır bu ay. Hamsi için
biraz daha geçmesi gerekse de istavrit için en güzel zamanlardır.
Kasım:
Kasım ayı girdiğinde artık palamut azalmaya ve tezgahlardaki görünürlüğünü
de yitirmeye başlar. Lüfer de
azalmaya başlamaktadır, ancak hamsi tezgahlarda
daha fazla görülmeye başlar. İstavrit bu
ay da baş tacı olurken, lezzetli uskumrular için en güzel dönemdir. Uskumru da yağlı bir balıktır ve soğuk depolarda
saklanabilmektedir. Bundan dolayı da tazeliği konusunda kesin emin olmalısınız.
Aralık:
Aralık ayı hamsinin baş köşeye çıktığı dönemdir. Uskumru ve palamut azalarak da olsa
tezgahlarda yine bulunabilir. Bu ay hamsi tüketiminizi
arttırabilir, farklı ve değişik lezzetler elde edebilirsiniz. Aralık ayında tekir balığı da
bollaşmaktadır. Ucuz sayılacak bir fiyatta olmasa da yine de uygun fiyatlarla
tezgahlarda yerini almaktadır. İstavrit ise
azalarak devam etmektedir.
Ocak:
Ocak ayında da hamsi en
popüler balıktır. Artık iyice yağlanmış,
büyümüş ve bollaşmıştır. Bu ay mezgit balığı
da bolca tüketilebilecek lezzetli balıkların başında gelir. Tekir, çinekop ve
kofana da bol miktarda çıkmaktadır.
Şubat:
Çinekop bolca tezgahlarda bulunmaya devam etmektedir. Mezgit de bu ay bollaşan
balıklardandır. Şubat ayında pahalı da olsa kalkan
balıkları tezgahları süslemeye başlamıştır.
Mart:
Mart ayında palamut ve uskumru gibi yağlı balıklar
soğuk hava depolarından tezgahlara çıkmaktadır. Çinekop azalır ama hamsi halen
tezgahlardadır. İstavrit ise
oldukça azalmıştır artık. Bu ay mezgit ve
tekir tüketilecek en uygun balıklardır. Kalkan
balığı Mart ayında daha da lezzetli olur. Deniz levreği de bolca
yakalanabilmektedir.
Nisan:
Levrek, mercan ve kırlangıç artık bolca yakalanmaktadır.
Barbunya (barbun) balığı da bu dönemde
bolca yerini alır. Lezzetli bir balık olan barbunu bolca
tüketebilirsiniz. Bu ayın 15’inde balık
avlama yasağı artık başlamıştır.
Mayıs:
Deniz levreği lezzetini korumaya, barbun da aynı şekilde bulunmaya devam
etmektedir. Bu ay mercan ve iskorpit balıkları da doyurucu bir lezzet olarak
tezgahlarda bulunmaktadır.
Haziran, Temmuz, Ağustos:
Av sezonunun bitmesi ile birlikte balık tezgahları da azalmaya ve kapanmaya
başlar. Bu dönemde artık Akdeniz
balıkları olan grida, akya ve mercan gibi balıkları az sayıdaki
balıkçılardan temin edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder