Kolon Kanseri: Nedenleri,
Belirtileri, Tanısı ve Korunma Yöntemleri
KOLON KANSERİ
Kolon diye adlandırdığımız kalın bağırsak, yaklaşık 2
metre uzunluğundaki sindirim sisteminin ince bağırsaktan sonra gelen kısmıdır.
Özellikle batılı ülkelerde sık karşılaşılan kolon kanseri oldukça büyük bir
öneme sahiptir. Toplumda görülme sıklığı 10000 de 5 dolayındadır. Erkekte ve
kadında eşit oranda görülen kolon kanseri bütün kanserler içinde görülme
sıklığı bakımından 3. sırada yer alır.
NEDENLERİ
Kolon kanserinin nedeni kesin olarak
bilinmemektedir fakat oluşumunda etkili olan bazı çevresel ve genetik nedenler
vardır. Kalıtsal etkenler bu konuda büyük öneme sahiptir. Ailesinde kolon
kanseri olan kişilerde kansere yakalanma ihtimali normalden daha yüksektir.
Ayrıca daha önceden meme ve yumurtalık kanserini geçirmiş kişilerde ve
ailelerinde kolon kanseri sıklığı daha fazladır. Gardner Sendromu ve Ailesel
Polipozis hastalığı kalıtsal hastalıklardır ve sıklıkla kolon kanserine neden
olmaktadır. Bunların dışında ülseratif kolit ve crohn
hastalığı da kolon kanseri ihtimalini arttırır.
Beslenme, kolon kanserinde önemli bir yere sahiptir.
Özellikle Batı tipi diyet kanser ihtimalini arttırır. Kolon kanserinin
oluşmasında hayvansal yağların tüketiminin etkili olduğu araştırmalar sonucu
saptanmıştır.
Ayrıca bazı kimyasal maddeler kanser nedenleri
arasındadır. Sanayi işçilerinde, bazı fabrikalarda çalışanlarda kolon kanseri
görülmesi kimyasal maddelerin etkisini ortaya koymaktadır.
BELİRTİLERİ
Kolon kanserinin başlangıç evresinde karında
dolgunluk hissi, hafif ağrı, iştah kaybı, kilo kaybı, çabuk yorulma veishal ortaya
çıkar. Ayrıca kabızlık olabilir. Kullanılan ilaçlara rağmen kabızlık devam
edebilir. Bu evredebağırsak henüz daralmamıştır ve belirtiler
bağırsak kanseri tanısı koymak için yeterli değildir. Fakat hastada bu tip
şikayetlerin olması hastanın mutlaka incelenmesini gerektirir. Görüntüleme
yöntemleri kalın bağırsaktaki herhangi bir anormalliği ortaya
koyar. Böylece herhangi bir hastalık varsa erken tanı
konmuş olur ve hastaların geleceği açısından çok önemlidir.

Başlangıç evresinde tespit edilmeyen kolon
kanseri –ki sıklıkla ülkemizde bu evrede doktora başvurulmadığından saptanamaz-
ilerler ve kalın bağırsak daralmaya başlar. Daralma ortaya
çıkarsa bağırsaktan dışkı geçişi zorlaşır. Bağırsaktaki maddeler
burada birikmeye başlar ve atılamaz. Bağırsak kokuşması ortaya çıkar. Bağırsak
içeriği, bağırsağın kasılma sonucu ilerlemek ister fakat kanser kitlesi
yüzünden bu işlem çok zordur. Bu yüzden hastada önce kabızlık daha sonra ağrı
atakları başlar.
Kolon kanseri tedavi edilmez ve daha da
ilerlerse belirtiler ağırlaşır. Yorgunluk, kilo ve iştah kaybı belirginleşir.
Hasta hiçbir şey yemek istemez. Kansızlık ortaya
çıkar ve hastanın rengi atar. Bağırsak tamamen kapanır. Birkaç gün bu şekilde
sürer. Daha sonra kanser kitlesi biraz delinir ve bağırsak içeriği atılabilir.
Fakat bu olay her zaman böyle sürmez. Bir-iki defadan sonra bağırsak hiç
açılmamak üzere kapanır. Hastanın durumu oldukça ağırlaşır. Kana zehirli
maddelerin geçişi başlar. Bu dönemde başvuran hastaların karınları açılır ve
tümörün ameliyatla alınıp alınamayacağı kararlaştırılır. Sıklıkla bu evrede
tümörün çıkarılması çok zordur.
TANISI
Hastalığın tanısı günümüzde oldukça kolaydır.
Kolonoskopi ile hastanın bütün kalın bağırsağı görüntülenir. Bu sırada, polip
varsa alınır ve incelenir. Risk altındaki kişiler ve polip alınan kişiler
kolonoskopi ile takip edilir. Doktorun gerekli gördüğü sıklıkta bu işlem tekrarlanır.
Diğer bir yöntem video görüntüleme ile yapılan
sigmoidoskopidir. Kolonun alt bölgesinin incelenmesinde kullanılır. Ayrıca
gaitada gizli kan araştırılır. Yani dışkıda kan arama
yöntemi ile dışkıda saptanması zor olan az miktardaki kanamalar saptanır.
Bunların dışında gerekirse bağırsaktan parça alınır ve incelenir.
KOLON KANSERİNDEN KORUNMA
Fazla lifli gıdalarla beslenme kolon kanserine karşı
koruyucudur. Yapılan deneylerle bu durum ispatlanmıştır. İnsanlarda bol
miktarda lifli besinlerin tercih edilmesi kolon kanseri görülme sıklığını
azaltmaktadır. Çünkü bu maddeler, kanserojen maddelerin yoğunluğunu
azaltmaktadır.
Yağlı besinlerle kolon kanseri arasında doğrudan
ilişki vardır. Yağ oranı az besinlerin tüketilmesi gerekir. Kırmızı et ve yağlı
besinler kolon kanseri ihtimalini arttırmaktadır. Bu nedenle bu besinlerin az
miktarlarda tüketilmesinde fayda vardır.
Kolon kanserinden korunmanın bir diğer yolu ise
düzenli kontroller yaptırmaktır. Yapılan muayene ve kolon görüntüleme
yöntemleri hastalığı önlemek veya erken tanı koymak için gereklidir. Özellikle
ailesinde kolon kanseri olanların ve risk altındaki kişilerin yaptırması
gerekir.
Bunların dışında egzersiz yapmak, yeşil çay tüketmek
bağırsak düzenini sağladığından dolayı koruyucudur. Yeşil çayda bulunan bir
maddenin kanser gelişimini önlemede etkili olduğu belirtilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder